13.3 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
Αρχική Διάφορα Ζώα Τα 10 ζώα που δεν κοιμούνται ποτέ

Τα 10 ζώα που δεν κοιμούνται ποτέ

Υπάρχουν μερικά ζώα που κοιμούνται ελάχιστα έως και καθόλου

Για τα περισσότερα ζώα, όπως και για τους ανθρώπους, ο ύπνος είναι μια σημαντική διαδικασία που εξυπηρετεί πολλές λειτουργίες. Ο ύπνος έχει παρατηρηθεί σε διάφορα ψάρια, θηλαστικά, έντομα, ερπετά και πουλιά.

Tα ζώα έχουν αυτό που αποκαλούμε ”κιρκάδιο ρυθμό” που είναι μια οποιαδήποτε βιολογική διαδικασία που παρουσιάζει ενδογενή περιοδική μεταβολή στη διάρκεια ενός 24ώρου. Αυτός ο ρυθμός ορίζεται από ένα κιρκάδιο ρολόι κι έχει παρατηρηθεί σε πολλούς ζωντανούς οργανισμούς, όπως σε φυτά, ζώα, μύκητες και κυανοβακτήρια. Παρόλο που οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι ενδογενείς, προσαρμόζονται στο τοπικό περιβάλλον από εξωγενείς παράγοντες, πιο σημαντικός από τους οποίους είναι το φως της ημέρας.

Υπάρχουν, όμως, μερικά που κοιμούνται ελάχιστα έως και καθόλου (τουλάχιστον με την δικό μας τρόπο).

1. Φάλαινες

Λόγω του τεράστιου μεγέθους τους, δεν μπορούν να αντέξουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο νερό καθώς μπορεί να πνιγούν.Οι φάλαινες φυσητήρες κοιμούνται στην επιφάνεια του νερού σε όρθια στάση για 5-10 λεπτά. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες θεωρούν πως χρειάζονται το λιγότερο ύπνου απ΄όλα τα θηλαστικά.

2. Φώκιες

Μερικές κοιμούνται με το μισό τμήμα του εγκεφάλου τους και άλλες κοιμούνται κανονικά. Άλλες, κοιμούνται ενώ βρίσκονται βυθισμένα μέσα στο νερό και βγαίνουν στην επιφάνεια του νερού για να αναπνεύσουν. Όταν βρίσκονται στην ξηρά, μπορεί να μην κοιμηθούν και καθόλου.

3. Αλογα

Τα άλογα κοιμούνται για 2 ώρες το πολύ μέσα στην ημέρα, καθισμένα ή ακόμα και όρθια. Τα μικρά συνήθως κοιμούνται παραπάνω από τα ενήλικα ζώα.

4. Στρουθοκάμηλοι

Κοιμούνται όρθια με τα μάτια ανοιχτά. Αυτή η κατάσταση τους επιτρέπει να ξεκουράσουν τον εγκέφαλό τους και το σώμα τους ενώ ταυτόχρονα μένουν σε εγρήγορση για πιθανά αρπακτικά. Καμιά, φορά μπαίνουν σε μια κατάσταση που θυμίζει ύπνο, κατεβάζοντας το κεφάλι τους κάτω για 15 λεπτά.

5. Ελάφια

Τα ελάφια κοιμούνται ελάχιστα έως και καθόλου την νύχτα, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο λόγω αρκετών αρπακτικών που κυνηγούν την νύχτα. Συνήθως, τα ελάφια κοιμούνται 3-4 ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας.

6. Πετροχελίδονο

Αυτά τα πουλιά ξοδεύουν σχεδόν όλο το χρόνο τους ταξιδεύοντας. Όπως, και τα δελφίνια, έχουν την ικανότητα να κοιμούνται με το μισό τμήμα του εγκεφάλου τους.

7. Ελέφαντες

Κοιμούνται, αλλά για ελάχιστες ώρες την ημέρα και όρθιοι. Ο λόγος που ξοδεύουν τόσο λίγο χρόνο στον ύπνο οφείλεται στο γεγονός πως είναι χορτοφάγα ζώα, με αποτέλεσμα να μην παίρνουν όση ενέργεια χρειάζεται για να συντηρηθούν. Έτσι, ξοδεύουν 18 ώρες την ημέρα τρώγοντας!

8. Βάτραχοι

 Υπάρχει ένα είδος βατράχου που είναι επιστημονικά γνωστά ως Lithobates catesbeianus που δεν μπαίνει ποτέ σε κατάσταση ύπνου. Αντιθέτως, απλά ξεκουράζονται κατά την διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας.

9. Δελφίνια

Τα δελφίνια, όσο παράξενο και αν ακούγεται, κοιμούνται με το μισό τμήμα του εγκεφάλου τους. Το άλλο μισό το χρειάζονται για να κολυμπούν και να προσέχουν για πιθανούς θηρευτές. Μερικά, όμως, δελφίνια δεν κοιμούνται καθόλου τον πρώτο μήνα της ζωής τους.

10. Καμηλοπάρδαλη

Η καμηλοπάρδαλη κοιμάται αλλά όχι για πολλές ώρες. Όταν είναι αιχμάλωτα κοιμούνται από 4-5 ώρες, κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας. Μπορεί να κοιμηθεί ακόμα και όρθιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σήμερα η τελευταία μέρα της Βρετανίας ως μέλος της ΕΕ

Για τελευταία φορά σήμερα οι Βρετανοί ξύπνησαν ως πολίτες της ΕΕ και τα πρωτοσέλιδα του Τύπου αντικατοπτρίζουν τον ενθουσιασμό των υποστηρικτών του...

Ιωάννα Τούνη: «Θα Ήθελα Ο Άντρας Των Ονείρων Μου Να Έχει Σίγουρα Μισθό 1.500 Ευρώ»

Για τους άντρες, την απιστία αλλά και τι επάγγελμα θα ήθελε να κάνει ο άντρας των ονείρων της μίλησε μεταξύ άλλων η...

Παίκτης του «Ελλάδα έχεις Ταλέντο», ο επίδοξος δολοφόνος με το αλυσοπρίονο

Σκηνές βγαλμένες από την ταινία «Ψυχώ» εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Ηλιούπολη.  Πρώην παίκτης του ριάλιτι, «Ελλάδα έχεις Ταλέντο» προσπάθησε...

Λονδίνο: Έλληνας βρίζει αστυνομικό και εκείνος του απαντά σε άπταιστα ελληνικά (βίντεο)

Πρωταγωνιστής ένας Έλληνας στο Λονδίνο ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να τα βάλει με Βρετανό αστυνομικό εκ του ασφαλούς, δηλαδή βρίζοντάς τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ